Αξιοθέατα

ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.

Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευή της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα).

Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι) καθώς και νεροχελώνες και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.

ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ
ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ

 

Γεφύρι (Καπανδρίτι- περιοχή «Μιλιάτζι»)

Αλιευτικό καταφύγιο (Νέα Παλάτια)

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού)

Ρεματιά Λιουμη μαθ (Πολυδένδρι)

Ο Δήμος Ωρωπού είναι μια καταπράσινη περιοχή όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την φύση και τον καθαρό αέρα που προσφέρει μια βόλτα στην εξοχή. Σε όλη την επικράτειά του, υπάρχουν τεράστιες δασικές εκτάσεις κατάλληλες για περιπάτους καθώς και λόφοι με μαγευτική θέα προς τον Ευβοικό και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΡΑΘΕΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ

Οι Ράθες είναι μια τοποθεσία στο Καπανδρίτι μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μπορεί να μεταφερθεί κανένας σε μια αγνή και παρθένα περιοχή με δάση, θάμνους, αγριολούλουδα, ρεματιές και μικρά ρυάκια.

ΡΑΘΕΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

ΡΑΘΕΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

 

 

 

 

ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

Μέσα σε άγρια βλάστηση και με πρόσβαση από την περιοχή του Καλαμού με τα πόδια και από την περιοχή του Καπανδριτίου με πεζοπορία και κατάβαση με σχοινί, βρίσκετε ένας επίγειος παράδεισος με καταρράκτη και τρεχούμενα νερά που αποζημίωσε με την ομορφιά του τον επισκέπτη.

ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

 

           

 

Το ρέμα Μαυροδήλεσι ρέει στην ΒΑ Αττική και πηγάζει από την κοιλάδα ανάμεσα στα βουνά Μαυρηνόρα (646μ. υψόμετρο) και Καμάρι (588μ. υψόμετρο). Το ρέμα αυτό μετά από πορεία αρκετών χιλιομέτρων εκβάλλει στο Νότιο Ευβοικό κόλπο, ανάμεσα στους Αγίους Αποστόλους και στην Σκάλα Μαρκοπούλου. Το ρέμα αυτό σχηματίζει στα 230μ. υψόμετρο περίπου, έναν εντυπωσιακό καταρράκτη γύρω στα 12 μέτρα ύψος.