ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/2/23 ΣΤΙΣ 14:00.

arvanitikos_gamos_2023

Η αντίστροφη μέτρηση για την 8η αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου του Καλάμου έχει ξεκινήσει. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 14:00 θα ξεκινήσει στην πλατεία του χωριού η εκδήλωση αναπαράστασης του Αρβανίτικου Γάμου σύμφωνα με την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα των Αρβανιτών.

Περισσότεροι από 70 εθελοντές με τη στήριξη του Δήμου Ωρωπού, την καθοδήγηση της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου και τη συνεργασία του Αρβανίτικου Συλλόγου Καλάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλάμου προετοιμάζονται για αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Απευθύνουν μάλιστα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του Δήμου Ωρωπού και σε επισκέπτες να παρακολουθήσουν την πρώτη διοργάνωση που θα γίνει μετά το 2019. Πρόκειται για παραδοσιακή γιορτή που έχει καθιερωθεί από το 2007 στον Κάλαμο και έχει αγκαλιάσει όλη η τοπική κοινωνία. Γίνεται κάθε δύο χρόνια. Το 2021 ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του covid-19.

Θα λάβουν μέρος 43 ηθοποιοί οι οποίοι σχεδόν καθημερινά κάνουν επίπονες πρόβες. Μάλιστα ορισμένες από αυτές έχει παρακολουθήσει και ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τις προετοιμασίες και ευχήθηκε «δύναμη και καλή επιτυχία» σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη παραδοσιακή γιορτή του χωριού που προβάλλει την παράδοση και τον τόπο.

Οι παραδοσιακές μπομπονιέρες μοιράζονται καθημερινά πόρτα πόρτα από τις κόρες του χωριού.

Σήμερα Τετάρτη 15/2 φτιάχτηκαν από τις γυναίκες του χωριού τα κουλούρια του γάμου και τα χειροποίητα στολίδια από ζυμάρι που αποτελούν σημείο αναφοράς του γάμου.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για τα σκηνικά της παράστασης, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα κεράσματα στους επισκέπτες.  Μεταξύ άλλων υπολογίζεται πως θα παρασκευαστεί παραδοσιακή μακαρονάδα σε περισσότερους από 800 επισκέπτες. Σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις της Ε.Μ.Υ. σύμμαχος του Αρβανίτικου Γάμου αναμένεται να είναι ο καλός καιρός.

Θα είμαστε όλοι εκεί!

*Η φωτογραφία Νο15 είναι από τις πρόβες.

Φωτογραφίες: https://www.facebook.com/oropos.gov.gr

Aπό το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού