ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

xorta_2022_2

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Ωρωπού ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το νέο νόμο στις αρμοδιότητες και ευθύνες των Δήμων για τους καθαρισμούς την αντιπυρική περίοδο. Η γνώση των όσων προβλέπουν οι νόμοι είναι σημαντική για τους πολίτες:

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ

Να καθαρίσουν τις δημοτικές εκτάσεις.

Να καθαρίσουν κοινόχρηστους χώρους, περιαστικά πάρκα και άλση.

Να κινούν διαδικασίες για να καθαριστούν ιδιωτικά οικόπεδα με την προϋπόθεση πως αυτά είναι ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ

Δεν έχουν ευθύνη καθαρισμού των δασών και αγροτοδασικών περιοχών. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στο δασαρχείο.

Δεν είναι υπεύθυνοι για τη διάνοιξη δασικών δρόμων.

Δεν έχουν ευθύνη για τον καθαρισμό των ΕΚΤΟΣ σχεδίου εκτάσεων.

Δεν έχουν ευθύνη κοπής των δέντρων κάτω από γραμμές μεταφοράς ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Να εντοπίσουν τα οικόπεδα ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ που είναι ακαθάριστα και να διερευνήσει τις υποδείξεις των πολιτών που γίνονται στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

Να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες (αν είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας τους), καθώς και να ειδοποιηθούν εντός εύλογου διαστήματος (περίπου 10 ημερών) για την υποχρέωσή τους να καθαρίσουν την ιδιοκτησία τους. Το πρόστιμο είναι 0,50 € το τ.μ., για ένα στρέμμα πρόστιμο 500 €.

Η ίδια διαδικασία γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου, σε περίπτωση που οι υπόχρεοι είναι αγνώστων στοιχείων ταυτότητας ή αγνώστου διαμονής.

Μετά την παρέλευση του διαστήματος γίνεται έλεγχος για καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων ο Δήμος πρέπει να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία πρέπει να κάνει ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ.

Στη συνέχεια, και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, οι Δήμοι οφείλουν να κινήσουν διαδικασία για εισαγγελική εντολή εισόδου στην ιδιοκτησία και καθαρισμό της, με παράλληλη χρέωση του όλου κόστους που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες.

Να σημειωθεί τέλος πως μόνο για το 2021 ο Δήμος Ωρωπού έδωσε δικαστικούς αγώνες για να αποκτήσει τα απόρρητα στοιχεία των ιδιοκτητών στέλνοντας εκατοντάδες επιστολές στους ιδιοκτήτες. Το τεράστιο και υπεύθυνο έργο ενημέρωσης των πολιτών και των καθαρισμών στο μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής (340τ.χλμ) συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση από τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ωρωπού.

https://www.facebook.com/oropos.gov.gr

Aπό το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού