Αρχαίοι Χρόνοι

Ο αρχαίος Ωρωπός, ονομασία που παρέμεινε αναλλοίωτη στην περιοχή έως σήμερα, εντοπίζεται από τους αρχαιολόγους στη θέση του σημερινού οικισμού Σκάλας Ωρωπού – Ν. Παλατίων.

Η αρχική ονομασία του ήταν Γραία, απʼ όπου προήλθε η λέξη «Γραικός». Το μετέπειτα όνομα Ωρωπός, κατά νεότερη ιστορική άποψη, δεν είναι παρά η ερετριακή μορφή του ονόματος Ασωπός, ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας του ποταμού που έδωσε το όνομά του και στην πόλη.

Ο Ωρωπός υπήρξε στα αρχαία χρόνια λιμάνι με ιδιαίτερη σημασία για την επικοινωνία με την απέναντι Εύβοια, ειδικά για τους Αθηναίους για τους οποίους η Εύβοια αποτελούσε την κύρια πηγή σιτηρών. Για αιώνες αποτέλεσε αιτία διαμάχης ανάμεσα στους Ερετριείς, τους Βοιωτούς και τους Αθηναίους, στην κυριαρχία των τελευταίων δε πέρασε σχεδόν οριστικά μετά τον 5ο αιώνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Ωρωπός να γνωρίσει σπάνιες και βραχύβιες περιόδους αυτονομίας.

Η ιστορία του Ωρωπού κατά την αρχαιότητα είναι δυνατό να σκιαγραφηθεί με βάση τα χωρία των αρχαίων συγγραφέων και πιο άμεσα με τις επιγραφές του Αμφιαράειου, τόπου αρχαίας λατρείας που λόγω της σπουδαιότητάς του αποτελούσε έως και την όψιμη εποχή σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, σχετικά πρόσφατες επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ευρήματα ενδεικτικά της κατοίκησης της περιοχής από την προϊστορική κιόλας περίοδο. Από αυτά διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεσοελλαδικού συνοικισμού (1900-1550 π.Χ.) καθώς και μυκηναϊκού (1550-1100) ανατολικά των Νέων Παλατίων. Επίσης τελευταία ευρέθηκαν μυκηναϊκά λείψανα και στο κεντρικό τμήμα του οικισμού του «παλαιού» Ωρωπού που αναπτύχθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Από τις επόμενες ιστορικές φάσεις, πρωτογεωμετρική, γεωμετρική, και αρχαϊκή, στοιχεία κατοίκησης εντοπίστηκαν στη Σκάλα Ωρωπού, όπου στην περιοχή κοντά στον χώρο του νέου Γυμνασίου ανακαλύφθηκαν ερείπια οικισμού του 8ου αιώνα π.Χ. (γεωμετρική εποχή), που κρίνεται από αρχαιολόγους ως ο καλύτερα σήμερα σωζόμενος στην Αττική.

Κεντρικό Μενού

rapid_12_21_1

kep_ygeiasbanner_2021

coronoios

covid_24_09

banner_kdvm

logo_greece_2021

logo_eddyppy

farmakeio

adespota_2020

ban-2013-Asthenoforo

Diaugeia

apostille

logo_data_gov

ban_isotita

Καιρός Ωρωπού
Καιρός Μαλακάσας